Pravi izbor čaše za vino

Autor GastronomijaJoš litar jedan

"Vino je jedna od najcivilizovanijih i naprirodnijih pojava na svetu koja je dovedena do perfekcije, i nudi veći opseg uživanja i vrednosti od bilo koje druge isključivo čulne stvari" - Hemingvej

Za istinsko uživanje u vinu treba odabrati prave čaše.

casePri izboru treba paziti na karakteristike sva tri dela: balon, nožicu i stopu. Vinske čaše  imaju tanku, dugačku dršku-nožicu koja služi da ne bismo rukama menjali temperaturu vina, i široko postolje da bi bile stabilne.

Izbor određene čaše prema tipu vina je veoma važan, jer doprinosi da se iz pića izvuku i istaknu sve najbolje  karakteristike ukusa, pre svega aroma i harmonija.

Dobrim vinskim čašama smatraju se one od bezbojnog stakla, bez bilo kakvih aplikacija i ukrasa. Tanje staklo namenjeno je lakšim, belim vinima, dok nešto deblje odgovara težim, punijim crvenim vinima.

Dobra vinska čaša se sužava prema vrhu tako da se aroma vina može koncentrisati i lakše omirisati. Miris igra veoma važnu ulogu u proceni kvaliteta vina.

Osnovne vrste čaša za vino: Čaša za crveno vino , čaša za belo vino i čaše za  penušava vina.

Telo čaše može biti različitog oblika i zapremine. Čaše za bela vina su uže  i u gornjem delu se još više sužavaju, za razliku od onih za crvena vina koje su veće zapremine i šire pri vrhu. Razlog manje zapremine čaša za belo vino je temperatura. Belo vino pije se hladnije (8-12°C, u zavisnosti od vrste)  i tako se manje količine mogu ispiti pre nego što se ono zagreje. Naglašenije sužavanje pri vrhu, pored koncentrisanja mirisnih materija, onemogućava veći dodir vina sa kiseonikom (sprečava oksidaciju) i veći gubitak ugljen-dioksida.

Čaše za penušava vina dolaze u dve forme, mada je duža uska forma prikladnija za ovu vrstu pića. Postoji legenda da je drugi tip šampanjske čaše, plitka i ovalna, prvi put napravljen od voštanog kalupa za koji su model bile grudi Marije Antoanete. I pored ovog zanimljivog detalja, smatra se da penušavo vino bolje zadržava svoja svojstva u dugoj i uskoj čaši, jer je zbog užeg vrha gubitak mehurića sporiji.

Čaše nikad ne treba dopunjavati do vrha , izuzetak su šampanj čaše. Belo vino se dopunjava do 60% zapremine , crveno do 40% .

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ako vam se nešto ne sviđa, promijenite to. Ako ga ne možete promijeniti, postavite se drugačije. Ne žalite se.

Maja Angelou

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |