Platforma Troll-A, malo svetsko čudo

Autor SvetEkonomijaPutovanjaNauka i tehnologija

Sagrađena 1996. godine, ova platforma za eksploataciju prirodnog gasa na zapadnoj obali Norveške ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći objekat sagrađen ljudskom rukom koji je transportovan u jednom komadu.

Teška 1,2 miliona tona (656,000 tona suvog tereta) i visoka 472 metra, sa podvodnom betonskom strukturom od 369 metara, ona predstavlja remek-delo dizajna i jedno od najvećih inženjerskih dostignuća u istoriji. Danas njome upravlja Statoil, a samo postavljanje platforme je bilo televizijska senzacija.

Uobičajeno je da se postolje platformi transportuje zasebno i postavlja na lokaciju gde se naknadno gradi postrojenje iznad vode. U slučaju Troll-A platforme, cela struktura je sagrađena na kopnu i potom transportovana 280 kilometara. Vuča je trajala punih 7 dana. Osam remorkera je išlo ispred i vuklo platformu, a još dva su asistirala gurajući je od pozadi. Neobična armada se kretala brzinom od samo jednog čvora na sat. Kada su stigli na lokaciju, remokeri su raspoređeni oko platforme u oblik zvezde, održavajući njenu stabilnost tokom fiksiranja za morsko dno.

Zidovi nogu platforme su debeli preko 1 metra i sagrađeni od armiranog betona izlivenog u jednom komadu. U jednoj od od 4 noge se nalazi lift, koji od dna mora do nadzemnog dela putuje 9 minuta. Spojene su „kutijom” od armiranog betona koja ima funkciju odbrane od potencijalno opasne rezonance talasa i nogu platforme.

Teško je zamisliti stvarnu veličinu ove građevine. U poređenju sa Ajfelovim tornjem, izgleda ovako:

izvor: Dark Roasted Blend i Science

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 27.07.2015.
Nikada nisam verovao u čuda, teološka pre svih, jer su to bajke za malu decu! Ako i postoje, može da ih stvori samo Majka Priroda uz pomoć čoveka i nauke: ovo je jedan u nizu takvih primera!
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kad nema bola, to je kraj osjećanja. Svako naše zadovoljstvo je trgovina s đavolom.

Charles Bukowski

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |