Montevideo, vidimo se sa Oskarom

Autor AktuelnostiScenaFilmKultura

Filmska priča u kojoj publika u jednom trenutku plače, dok se već u sledećem kadru grohotom smeje zdravom humoru, koji je filigranski protkan u fudbalsku sagu i ironiju života i ljubavi, sledeću svetsku utakmicu igra u trci za Oskara.

Na tajnom glasanju odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije, ovaj film je dobio devet glasova, dok je drugi kandidat „Top je bio vreo“ Slobodana Skerlića dobio sedam, čime je odlučeno da Srbiju na 87. Oskaru predstavlja nastavak filma „Montevideo, Bog te video“.

Inspirisan istinitom pričom o istorijskom uspehu prve formirane fudbalske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na prvom zvaničnom Svetskom prvenstvu održanom 1930. u Montevideu, Dragan Bjelogrlić je uradio filmsku sagu koja nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Nakon prvog dela i tv serije koji prate dešavanja koja su predhodila velikom finalu, film „Montevideo, vidimo se“ se bavi dešavanjima na samom prvenstvu u Urugvaju.   

Iako su mladoj reprezentaciji male zemlje sa Balkana svi davali  minimalu šansu za uspeh, predvođeni entuzijazmom i vizijom zajedništva, Tirke, Moša, Balerina, Milutinac i ostali momci iz tima, su osvojivši treće mesto, što ih je uvelo na velika vrata svetske sportske scene.

Sada je pred autorskim timom ovog filma svetska utakmica, jer će se u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2014. za nagradu Oskar, kao srpski kandidat, takmičiti film Dragana Bjelogrlića, „Montevideo, vidimo se“.  

Vidimo se sa Oskarom! 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Treba se izlagati opasnostima – govorio je. Čudo života možemo istinski razumeti jedino ako dopustimo da se dogodi nešto neočekivano.

Paulo Coelho

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |