Kompjuterizirani liječnik dijagnosticira bolest

Autor Nauka i tehnologija

IBM-ovo superračunalo Watson  je prvi kompjuter koji je uspjeo postići smislenu interakciju s ljudima kroz govor, koristeći stotine različitih algoritama.  Istovremeno izvodi tisuće operacija analize govora, te pristupa informacijama iz desetaka tisuća dokumenata. Watson je napravljen tako da namjesto jednog ponuđenog odgovora, on generira masivan broj mogućnosti koje povezuju svaki odabir s vjerojatnošću koja se temelji na povezanosti s riječju, a tada bira najvjerojatniji odgovor.

Preteča IBM-ovom superračunalu je poznati Deep Blue koji je 1997.g. pobijedio slavnog šahistu Gary Kasparova. Nakon njega nastaje Watson koji u kvizu Izazov bez greške odgovara na pitanja i pobjeđuje ljudski um.  No, osim kao demonstracija tehnoloških mogućnosti, Watsonovi algoritmi uskoro će se koristiti u svrhu spašavanja ljudskih života. Naime, isti algoritmi koji na temelju ograničenih informacija uspijevaju pronaći točan odgovor, koristiti će se kako bi liječnicima pomogli prilikom dijagnoze pacijenata i preporuka za smjer liječenja. Liječnici će Watsonu predočiti kompletnu povijest bolesti i aktualne simptome, a Watson će predlagati liječenja uzimajući u obzir sve poznate čimbenike. Za svako od predloženih liječenja napisat će koliko je siguran u ispravnost, te ponuditi i alternative. Potom će ljudski liječnik donijeti konačnu odluku o liječenju.

Watson iz pitanja uzima što je moguće više informacija, uklanja potencijalne odgovore u trenutku kada ih nove informacije učine nemogućima, te stvara popis mogućih odgovora. Dok je bio na kvizu "Izazov", Watson je mogao dati samo jedan odgovor, ali u medicini on navodi sve moguće odgovore, zajedno s postotkom vjerojatnosti. Dizajniran je tako da prikazuje čak i manje vjerojatne odgovore, a osim toga u mogućnosti je pretraživati Internet  te pokupiti mnoštvo zdravstvenih informacija iz vanjskog svijeta i dodati ih u svoju memoriju.

Proteklih šest mjeseci Watson je proveo na virtualnoj specijalizaciji, vježbajući dijagnostiku uz pomoć aplikacije koju je razvio IBM. No, na jesen ove godine, početi će razmatrati stvarne slučajeve. Ukoliko se pokusni period u klinici u New Yorku pokaže uspješnim, Watson bi mogao postati dostupan online liječnicima iz cijelog svijeta. IBM planira Watsona staviti u prodaju tvrtkama u sljedeće dvije godine, a vjerojatno će koštati nekoliko milijuna dolara. Također će mu biti potreban server vrijedan milijun dolara u kojem će biti pohranjena njegova golema baza podataka. No, tvorci kompjutora predviđaju da bi mogao biti dostupan na laptopu u sljedećih 20 godina.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Jednostavnost je ultimativni oblik savršenstva.

Leonardo Da Vinci

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |