Istraživanje Marsa

Autor AktuelnostiNauka i tehnologija

MSL (Mars Science Laboratory) je misija koja je kao dio NASA-inog programa Mars Exploration započeta s planiranjem još 2003. godine. Tijekom proteklog vremena radilo se na izgradnji i usavršavanju robotiziranog vozila Curiosity kojim bi se postigao ogroman napredak u planetarnim istraživanjima.

Curiosity je, za razliku od svojih prethodnika  Spirita i Opportunity-a koji su 2004.g. sletjeli na Mars, tehnički unapređeniji rover. Njegov  zadatak bi  bio utvrđivanje sastava planeta, proučavanje klime, mogućeg života i planiranja slanja ljudskih misija.

Lansiranje je pokrenuto 26. 11.2011.g. Prema proračunima, trebao bi sletjeti u Aeolis Palus područje Gale kratera (širokog 154 kilometra) 6.8.2012. godine. Ta je lokacija izabrana zbog njegove geografske i geološke raznolikosti.

Curiosity prema Marsu stiže zaštićen kapsulom a u atmosferu ulazi brzinom od 20.000 km/h.  Nakon odbacivanja energije rover u idućih sedam minuta koje je zapravo vrijeme slijetanja smanjuje brzinu na 1 m/s. Tih sedam minuta od ulaska u atmosferu do površine Marsa biti će puni napetosti jer Zemlja u tom vremenu gubi signal.

U prvom dijelu slijetanja kapsula će morati prilagoditi kut, a uz pomoć potisnika letjeti kroz gornji sloj atmosfere. Donji dio kapsule zagrijat će se na više od 2000 stupnjeva dok će prolaziti kroz atmosferu Marsa, a potom će se kapsula izravnati na 11 km visine.

U tom trenutku kapsula je usporila na 1400 km/h te se aktivira i snažni padobran, a pola minute kasnije od letjelice se odvaja toplinski štit.

Uz pomoć padobrana rover i dalje usporava, a potom se "nebeska dizalica" koja drži rover odvaja od padobrana i usporava uz pomoć potisnika. Na visini od 20 metara dizalica spušta rover, odvaja se od njega te će odletjeti i na sigurnoj udaljenosti se razbiti.

Cijeli ovaj sustav je automatiziran i unaprijed programiran jer nije moguće to raditi uživo zbog udaljenosti između Zemlje i Marsa i kašnjenja u signalu od 14 minuta. (BBC News)

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kad jedno određeno stanje počne da vas muči, da postaje neizdrzljivo, nemojte stajati u mestu, jer bolje neće biti, još manje pomisljajte na bežanje natrag, jer se od toga pobeći ne može. Da biste se spasli, idite napred, terajte do vrhunca, do apsurda. Idite do kraja dok ne dotaknete dno, dok vam se ne ogadi. U tome je lek. Preterati, znači isplivati na površinu, osloboditi se. To važi za sve: za rad, za nerad, za poročne navike kojih se stidite a kojima robujete, za život čula, za muku duha.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |