Istraživačka stanica Petnica na mapi svetske nauke

Autor AktuelnostiDešavanja u regionuNauka i tehnologija

Za sve studente i srednjoškolce koje interesuje dodatno obrazovanje u širokom spektru dispciplina iz oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, ne samo na evropskoj već i svetskoj mapi, sigurno se nalazi i naša Istraživačka stanica Petnica.  

U ISP-u mladi ljudi uče kako da istražuju, kako da budu samostalni u onome što rade i kako da u tome istraju. Baziran na učenju kroz istraživanje, ovakav metod rada nema za cilj da polaznici ostvare neki određeni naučni rezultat, već da steknu solidnu metodologiju istraživačkog rada od zamisli i formulacije projekta, do njegove pripreme, realizacije i predstavljanja rezultata. Kako ovakav rad nije jednostavan i zahteva mnogo truda i ljubavi prema nauci, u ISP dolaze oni koji su odlučni da sami za sopstveno obrazovanje učine najviše što mogu.

U ovoj prestižnoj instituciji za rad sa talentovanom decom, ovih dana je održana deseta po redu Međunarodna letnja škola nauke. Popularno nazvana po matematičkom broju PI (Petnica International), ove godine su krug nauke i prijateljstva čiji je prečnik beskonačan činili učesnici iz Japana, Španije, Grčke, Rumunije, Poljske, Rusije, Turske i Bosne i Hercegovine.  

Osamnaest studenata različitih fakulteta, u Petnicu International je pre svega dovela ljubav prema nauci i želja za novim saznanjima. Za vreme trajanja ove letnje škole oni su odslušali 27 predavanja iz raznih naučnih oblasti, a svako od njih je radio na jednom od šest malih naučnih projekata iz oblasti biologije, hemije, astronomije, antropologije i računarstva.

Ne čudi podatak da rešavajući zagonetke prirode u potrazi za novim naučnim rešenjima, prijateljstva koja nastaju tokom boravka u ovoj školi, poput broja π čiji decimalni zapis nema kraja, traju zauvek. 

   

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Pogledajte, svako od nas nosi neku zakrpu. Svakome se primeti gde je šav – nekome na licu, nekome u očima, nekome u glasu! Svi smo mi krpljeni i sastavljani – iz mnogo delova. Mi više volimo život, nego život nas. U tome je stvar! E, a ako ga tako volimo, onda nije red da ga ogovaramo i da mu nalazimo mane. Jel tako?

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |