Delfin zatražio pomoć čoveka

Autor Priroda i životinjski svet

Odavno je poznato da su delfini jedna od najinteligentnijih vrsta na planeti, da su druželjubivi i ne boje se ljudi, šta više da su nekoliko puta pomogli brodolomcima napadajući ajkule ili davljenicima održavajući ih na vodi do dolaska spasioca.

Jedan događaj koji se desio 11. januara ove godine je pokazao da delfini nisu samo tu kada nam zatrebaju, već i da od nas očekuju pomoć ako njima zatreba. Grupi ronilaca blizu Havaja prišao je jedan delfin i počeo da kruži oko njih, prilazeći svakom ponaosob i okretao se na leđa u njihovoj blizini. To je začudilo ronioce jer delfini, kada uspostavljaju kontakt sa ljudima svojim kljunom, ili nosem, dodiruju njihove ruke i tako ukazuju dobru nameru i poverenje. Tada je jedan od njih, Keller Laros primetio da delfin ima udicu u svom telu, i da delfin traži pomoć od ljudi. Čim je krenuo ka udici, delfin se totalno umirio i nepokretno je čekao da čovek ukloni uzrok bola.

''Fascinatno je kako mi se s poverenjem prepustio. Pokušao sam da ga oslobodim udice i tada sam shvatio da mu ona ide skroz kroz usta. Na kraju sam nekako uspeo da je odvežem, presečem. On je čitavo vreme bio miran i sarađivao je. Ovo mi nije prvi put da mi delfini prilaze, ali mi je prvi put da sam nekako pomogao jednom od njih'' ispričao je Laros kojeg nije iznenadilo što je ova plemenita i lepa životinja od njega zatražila pomoć.

Ovakve priče nisu česte na žalost, ali bude nadu i šalju poruku da je i čovek samo jedna od vrsta na ovoj planeti i da kao njen gospodar, kako se predstavlja, treba da vodi računa i o njoj i o bićima sa kojima je deli.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
zara, 19.09.2016.
Predivno. Čestitam plemenitim ljudima
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kad sam bio ugrožen, mislio sam samo na nju, hrabreći se njenim prisustvom. Kad mi je bilo teško, pominjao sam njeno ime kao u molitvi, nalazeći olakšanje. Kad osjetim radost, trčim da je podijelim s njom, zahvalan joj, kao da mi je ona daruje.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |