Viseći restoran iznad reke Chang Jiang

Autor PutovanjaSve ludosti sveta

Najduža reka u Kini, Chang Jiang, često se u Evropi pogrešno naziva Yangzi Jiang, što smo i mi usvojili u formi Jangcekjang, iako se taj pojam odnosi samo na donji tok ove velike reke, treće po veličini u svetu.

Zadivljujuća prirodna lepota koja u svom gornjem toku prolazi kroz najveće klisure na svetu, duboka je toliko da je plovna čak i za pomorske brodove. Na njenom slivu leže veliki gradovi poput Šangaja, Nankinga, Hankoua i Čungkinga, a sada je postala poznata po još jednoj svetskoj atrakciji.

U provinciji Hubei, u blizini pećine Sanyou poznate kao i Pećina za tri putnika, nalazi se restoran Fangweng.  Okolina ovog restorana je živopisni pejzaš kojeg čine visoke litice, pećine, i veliki park sa pogledom na kanjon reke. Sam ulaz u objekat nije ni po čemu poseban, jer je prvi deo restorana obična zgrada od sivih cigli.

Tek kada dođete do zadnjeg dela restorana i spustite se stepenicama sprat niže, ulazite u hodnik u steni. Trideset metara dug betonski most popločan daskama i prilepljen uz liticu vodi u drugu prirodnu pećinu koja je pretvorena u trpezariju. Toplo osvetljenje sa plafona baca zlatni odsjaj na oštre kamene zidove koji se savršeno uklapaju sa laganim kineskim nameštajem. Deo trpezarije praktično visi iz pećine, i stolovi koji su tamo postavljeni imaju najlepši pogled na liticu i reku koja teče ispod njih. Restoran je dobio ime po velikom pesniku iz južne dinastije Sung (1127- 1279). Za pripadnike ove dinastije je vezana priča da su uzgajali čajeve u velikim pećinama na obodu planine.

Fangweng restoran nudi veliki izbor lokalnih specijaliteta, uglavnom baziranih na svežoj ribi, pačijem mesu, svinjetini, ali ima i egzotičnu ponudu poput kornjačinog mesa, uz mnogo povrća i začina karakterističnih za kinesku kuhinju. Čak i ako niste ljubitelj kineske hrane, pogled na Xiling klisuru sa ovog mesta čini posetu Fangwengu nezaboravnom. Oni koji se plaše visine na ovom mestu su na teškom iskušenju, jer nakon prelaska uskog mosta na visini od 30 metara iznad kanjona sledi pogled na reku u pokretu i bandži skakače na obližnjem mostu, ali i teskobna pomisao na povratak preko uskog prelaza. U svakom slučaju, ovo je još jedno nezaboravno iskustvo koje dugujemo Kinezima, poznatim po lucidnim idejama.

foto: Aiyidu

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kao ljudskim bićima, naša veličina ne leži toliko u mogućnosti da promenimo svet - jer to je mit atomskog doba - već u mogućnosti da promenimo sebe.

Mahatma Gandi

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |