Srpsko selo Lece među metropolama koje slave jubilej „super osmice”

Autor Tema danaJugosferaSvetFilmDešavanja u regionuVremeplovUmetnost

Čuvene Super 8mm kamere slave svoj 50. rođendan. Zaljubljenici u ove uređaje, koje je iz masovne upotrebe potisnula digitalna tehnologija, uskoro će u sklopu proslave Global Super8 Day 2015 obeležiti jubilej na 5 kontinenata, u preko 70 gradova.

Iako je od 2010. godine gotovo potpuno izostavljena iz profesionalne upotrebe u filmskoj industriji, čuvenu „super osmicu” i dalje koristi kreativna zajednica koja ne želi da odustane od ovog formata. U poslednjih nekoliko godina zapažen je značajan trend rasta umetničkog kvaliteta Super 8 radova, lišen kontaminacije komercijalnim težnjama i prilagođavanja masovnom ukusu. Upravo u tome leži značaj manifestacije Global Super8 Day-a, gde je lokalnim organizatorima data velika sloboda u načinu obeležavanja jubileja i prezentacije Super 8 radova.

Global Super8 Day 2015 se održava 24. oktobra 2015. godine, a među svetskim metropolama poput Seula, Graca, Nice, Amsterdama, Ženeve, Ciriha, Meksiko Sitija, Los Anđelesa, Montevidea, Bunos Airesa i  destina drugih, našlo se i naše rudarsko selo Lece u podnožju planine Radan. Jedini zaštitni znak ovog sela do sada je bio rudnik Lece, gde tragovi kopanja rude srebra, alumijuma, cinka, olova i zlata datiraju još iz doba Rimljana. Simbolika ovog događaja je i u tome sto se bas iz rudnika Lece iskopava srebro, koje je kljucna komponenta filmske trake.

Ove godine, organizacija Balkan Art je postavila Lece na svetsku mapu Global Super8 Day-a. Rođendan „super osmice” će biti organizovan u prostorijama đačke kuhinje, a program će obuhvatati prezentacije, izložbu opreme za filmski format Super 8, skrining starih Super 8 filmova i mini festival „Balkan Art Super 8”. Organizatori će prihvatati radove do 15. oktobra, a možete ih kontaktirati preko fejsbuk stranice Balkan Art-a.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Moje greške su moj život.

Samuel Beckett

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |