Praznik zaljubljenih slave i Japanci

Autor AktuelnostiTema dana

Dan kada započinje ljubav sa prirodom, dan koji najavljuje dolazak proleća, dan sreće, lepote i emocija je 14. Februar - Dan zaljubljenih. Čak dva sveca, Trifun i Valentin se brinu da se ovaj datum u hrišćanskom svetu radosno proslavi.

Dan hrišćanske ljubavi među vernicima pravoslavne i katoličke veroispovesti se obeležava istovremeno 14. februara. Običaj da se polovinom februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao zastitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom vina, ljubavi i pesništva. Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu u svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i sveti Trifun.

Po zapadnohrišćanskom verovanju katolički sveštenik Valentin je priznat kao svetitelj koga su poštovale sve mlade devojke nesrećne u ljubavi. Pošto je Imperator Klaudije II zaključio da su neoženjeni muškarci bolji ratnici od onih koji imaju ženu i porodicu, u starom Rimu je po njegovoj odluci bilo zabranjeno mladim muškarcima da sklapaju brak. Ovaj romantični sveštenik je urpkos naredbi, tajno venčavao mlade parove, sve dok ga nisu otkrili. Klaudije je naredio da ga ubiju, što je i učinjeno 14. februara 269. godine nove ere.

Praznik ljubavi zaljubljeni hrišćani poljupcima, poklonima i drugim najrazličitijim oblicima pažnje i romantike, obeležavaju širom sveta. Dok među njima pokloni variraju od cveća, preko garderobe i tašni, pa sve do satova i nakita, ovaj praznik se u Japanu slavi na striktno određen način, koji ne trpi promenu: poklone kupuju samo žene a poklanjaju muškarcima iz ljubavi - "čokolada za onog pravog" ili kolegama u vidu pažnje - „čokolada iz osećaja dužnosti". Dakle, one nemaju dilemu koji poklon da izaberu zato što se na današnji dan poklanja isključivo čakolada.

Pedesetih godina prošlog veka, japanska industrija slatkiša je reklamnom kampanjom za svoje proizvode, navela Japance da prihvate hrišćanski praznik Dan zaljubljenih i počnu da ga obeležavaju tako što će dame svojim kavaljerima kupovati jedini pravi poklon za taj dan - čokoladu. Ovo je rezurtiralo novom markentiškom kampanjom, koja je navela muškarce da mesec dana kasnije uzvrate pažnju svojim damama u vidu belih slatkiša: belog krema, belih bombona ili bele čokolade. Taj praznik je jedinstven za Japan, a zove se " Beli dan".

Zaljubljeni, bez obzira kog sveca poštujete, gde se nalazite i koji ćete poklon pokloniti dragoj osobi, iskoristite ovaj dan da budete beskrajno raspoloženi, srećni, zaljubljeni, ali i oprezni da tu ljubav negujete tokom cele godine.  Ne zaboravite da je ljubav kao staklo koje se lomi kada ga čovek prihvati suviše nesigurno, ili pak previše čvrsto.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

U pokušaju da izbegnu odgovornost, milioni ljudi svakodnevno pokušavaju da pobegnu od slobode.

Erih From

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |