Olovka koja vibracijama opominje na gramatičke greške

Autor Nauka i tehnologija

Nemačka kompanija "Lernstift" radi na usavršavanju specijalne olovke koja vibrira svaki put kada registruje gramatičku grešku ili grešku u pisanju.

Izumitelji ove neobične spravice su Falk i Mendi Volski, a inspiraciju su dobili kada su svog sina učili prvim slovima.

Korisnici će moći da biraju jednu od dve funkcije: "kaligrafiju" koja obraća pažnju na oblik i veličinu slova i "ortografiju" koja ukazuje na gramatičke greške. U olovku su ugrađeni senzori koji registruju na koji način se oblikuju slova i blagim vibriranjem prijavljuju svako odstupanje od utvrđenog pravila.

Jedno od predloženih poboljšanja olovke je i dodavanje senzora za pritisak pomoću kojeg će se očitavati pravilno držanje olovke za vreme pisanja. Takođe je u planu i konekcija olovke sa računarima i izrada softverske platforme koja će omogućiti programerima razvoj aplikacija namenjenih za obradu podataka dobijenih sa olovke, kako u analitičke tako i u zabavne svrhe.

"Lernstift" planira da čarobnu olovku plasira na tržište sredinom godine, sa verzijama na više jezika.

Da li će upotreba "pametne" olovke označiti kraj ere "pazi na veliko slovo" i "kosa tanka, uspravna debela"? Znači li to da će roditelji biti manje uključeni u proces učenja kod svoje dece? Videćemo. Na prvi pogled, cela ideja "jedno bzzz - slovna greška, dva bzzz - gramatička greška", neodoljivo podseća na Torndajkov eksperiment sa mačkama. Nedostaje samo da olovka servira kockicu čokolade kao nagradu za domaći zadatak napisan bez greške.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Sve ce proći. Ali kakva je to utjeha? Proći ce i radost, proći će i ljubav, proći će i život. Zar je nada u tome da sve prođe?

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |