Najbrojnija porodica na svetu

Autor Ljudi i događajiPorodica

U četvorospratnici sa sto soba, u severoistočnoj indijskoj državi Mizoram, živi sedamdesetogodišnji Zaiona (u medijima često pogrešno predstavljan kao Ziona Čana) sa svojih 39 žena, 94 dece, 14 snaha i 33 unučadi. U vlasništvu njegove 181-člane porodice su škola, igralište, farme svinja i pilića, kao i dobar komad poljoprivrednog zemljišta. Pošto ne žive sa njima, u članove porodice nije ubrojano 26 udatih kćeri, isto toliko zetova i njihovi potomci.

U porodici vlada skoro vojna disciplina u kojoj glavnu reč vodi Zatiangi, najstarija žena kojom se Zaiona oženio kad je imao samo 17 godina. I pored povlašćenog položaja, njen život nije lak. Svakodnevno treba organizovati život u zajednici kojoj je samo za ručak potrebno ispeći 40 pilića, skuvati 60 kg krompira i 100 kilograma riže.

Uslovi u kojima živi Zaionina porodica su skromni, ali ne i lošiji od života prosečne porodice iz okruženja. On ima svoju sobu, a njegove supruge spavaju u nekoliko zasebnih soba. Deca su po uzrastu smeštena u svoje sobe, a kuhinja i trpezarija su zajedničke. Muškarci rade farmerske i stočarske poslove, dok su žene zadužene za brigu o deci, pripremu hrane i održavanje vile. Dan počinje buđenjem u 5:50h svakog jutra, kada se svi okupljaju u molitvi i podeli dnevnih zadataka. Glavni obrok se služi između 16 i 18h, a u 21h se gase svetla i svi odlaze na spavanje.

Porodica pripada hrišćanskoj sekti Čana koju je osnovao Zaionin otac u junu 1942. godine. Do danas im se pridružilo oko 2000 članova. Miroljubivi su, i u osnovi njihovog verovanja je ubeđenje u skori povratak Isusa Hrista na zemlju. Iako okolina na ovaj način života koji ohrabruje poligamiju gleda sa osudom, novinarskim ekipama koje su posetile neobičnu komunu u selu Baktvang članovi porodice su izjavili da veoma poštuju Zaionu koji je pažljiv i požrtvovan suprug i otac, blage i vedre naravi. On sam tvrdi da mu briga o tako velikoj porodici ne predstavlja problem, i da se raduje svakom novom članu. Sebe smatra srećnim čovekom jer ga tako veliki broj žena i dece voli i brine o njemu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Toliko je bilo stvari u životu kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |