Građevine u busenu trave, kulturološko nasleđe Islanda

U selu Hof na jugoistoku Islanda nalazi se jedna od poslednjih sačuvanih crkava pokrivenih busenovima trave i zemlje. Ona predstavlja zaostavštinu prakse izolacije objekata u severnoj Evropi koja je zaživela početkom gvozdenog doba.

Da bi se zaštitili od jakih zima, doseljenici su pravili skloništa od drveta, pokrivajući drvene okvire zidova busenovima zemlje. Krajem XVIII veka razvijen je novi stil, gde su krovovi pokriveni busenovima spuštani do zemlje da bi dodatno toplotno izolovali kuće. Neke od ovih građevina su opstale do danas, a jedna od njih je i crkva Hofskirkja u Hofu.

Crkva posvećena svetom Klimentu (papi Klimentu Prvom) sagrađena je 1884. godine kao poslednja crkva sagrađena u starom stilu. Njeni zidovi su debeli i zidani od kamena, koji im daje stabilnost i zaštitu od oštre klime. Krov je napravljen od kamenih ploča i prektiven karakterističnom termalnom masom, busenovima zemlje obraslim travom. Sačuvani podaci kažu da je crkvu sagradio lokalni stolar Páll Pálsson, a metalne delove je dodao čuveni kovač Porsteinn Gissurarson.

Sve do početka XX veka, ovaj način gradnje su koristili svi stanovnici Islanda, i bogati i siromašni, a u istom stilu su zidane kuće, staje i crkve. Danas postoji malo majstora koji znaju da grade na ovaj način, zanat se prenosi sa kolena na koleno i ne postoje formalne škole u kojima se uči gradnja „busenica”.

Crkva u Hofu je jedna od šest sačuvanih bogomolja ovog tipa na Islandu i još uvek se koristi kao parohijska crkva. Pod zaštitom je države kao istorijski spomenik, a o njoj brine Nacionalni muzej Islanda.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ne možete naučiti klizati, a da ne budete smešni. Životni led je klizav.

George Bernard Shaw

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |