Gangam Style ludilo

Autor AktuelnostiSvet

Vjerovatno vam je u uho već odavno ušla melodija kojoj ne razaznajete riječi osim Gangam. Naime, radi se o najpopularnijoj K-Pop (Korejski pop) pjesmi u povijesti, izvođača Park Jae-Sang-a. Psy (umjetničko ime spomenutog izvođača) je na sceni već skoro 10 godina i pripada pod žanr  "gwang-dae" , što bi značilo- izvođači koje uspoređuju s dvorskim ludama jer su skloniji šaljivim tekstovima.

Inače, Gangnam je elitna četvrt Seoula koju Psy u ovoj pjesmi ismijava. Gangnam je nešto kao korejski Beverly Hills. Međutim, lik u videu ne izgleda kao da dolazi s Beverly Hillsa, ples mu nije nimalo Beverly Hills, a ni situacija u videu ni po čemu ne podsjeća na Beverly Hills. No, on uporno ponavlja da je njegov stil kao onaj s Beverly Hillsa. I to je poanta cijelog spota.

"Oppan Gangnam Style" ključni je trenutak, a u slobodnom bi prijevodu značio "Djevojke, vaš je velik brat u Gangnam stilu". Iako je sav naglasak na konjskom plesu, sama pjesma govori o djevojci koja je nježna i dobra preko dana, ali navečer njeno srce postaje divlje i vatreno.

Naime, Psy se nedavno susreo sa Scooterom Braunom, čovjekom koji otkrio Justina Biebera. Lako moguće da bi mogao nastaviti i ubuduće ovakvim tempom popularnosti. No, korejska zajednica u Americi je zabrinuta zbog onog što bi se  moglo dogoditi nakon njegovog prelaska na zapad jer ne žele da Amerikanci Psya dožive kao još jednog ludog  Azijata kojem će se smijati, već renomiranog glazbenika i zabavljača koji u domovini uživa određeni ugled.

"Gangnam Stil" je prepoznat od strane Guinnessove knjige rekorda kao najlajkaniji YouTube video u povijesti s oko 200 milijuna klikova, a kako zvuči – kliknite i poslušajte.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Strašno je to kad imate da ispričate nešto važno, a nemate kome. A još je strašnije kad imate kome, a nemate šta.

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |