Ejmi Vajnhaus za sva vremena

14 Sep 2014
Autor Tea
204 pregleda

Snažna ličnost protkana suptilnim utiskom nesigurnosti, utisak je koji ostavlja broznana statua u prirodnoj veličini Ejmi Vajnhaus (27), koja je otkrivena na dan njenog 31. rođendana u Londonu, tri godine nakon što je tragično preminula.

Ejmi Vajnhaus za sva vremena

Svetski poznata pevačica, čiji muzički talenat niko ne može da ospori, bila je voljen i često viđen stanovnik severnog dela Londona. Njoj u čast je u centru Stejbls marketa, u neposrednoj blizini kuće u kojoj je živela i tragično preminula u julu 2011. otkriven bronzani spomenik u prirodnoj veličini.

Tokom otkrivanja statue koju je dizajnirao Skot Iton, Ejmin otac – Mič Vajhaus je izjavio:

Poza je trebalo da preslika Ejmin stav i snagu ali i da oda suptilni utisak nesigurnosti. Ruka na kuku, okret glavom... sve su to mali elementi koji doprinose ličnosti dela. Statua nije napravljena po uzoru na neku fotografiju, već je spoj svih uticaja njene ličnosti i životnog stava. Ovde je uhvaćena Ejmina srž.

Dok je bila mala, Ejmi je često sa ocem pevala pesme Frenka Sinatre. Ova navika i njena nestašna narav su kasnije izluđivale profesore u školi, koji nisu uspevali da joj objasne da se za vreme časa ne peva, nego uči.

Pod velikim uticajem džeza, Ejmi je 2003. izdala debitantski album koji je dobio pozitivne kritike, a njen glas su kritičari odmah počeli da porede sa legendarnom Sarom Von i Mejsi Grej. Ovaj album, ne samo što je veoma brzo dospeo na vrh britanskih top lista i bio nominovan za Brit nadrade u kategorijama “Najbolji ženski soul izvođač” i “Najbolji urbani nastup”, već je i prodat u platinastom tiražu.

Prodor na svetsku scenu su joj omogućili singlovi "You Know I'm No Good" i "Rehab" izdati u maju 2006. godine, a album “Black to black” je odmah dospeo na prvo mesto britanske liste albuma i sedmo mesto američke Bilbordove liste. Ovo je bio i najprodavaniji album u Velikoj Britaniji 2007.

Tokom svoje kratkotrajne ali veoma burne karijere, Ejmi Vajnhaus je uspela da se vrtoglavo popne na sam vrh svetske muzičke scene, ali i da stekne reputaciju najincidentnije javne ličnosti.

Mada su njeni roditelji i prijatelji pokušavali da joj pomognu da se izvuče iz pakla droge i akohola u koji je upala, život je završila tragično, u stilu Džim Morisona, Dženis Džoplin i Džimi Hendriksa u dvadesetsedmoj godini života.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru