Blatnjavi vulkani Bleduk Kuwu

Bleduk Kuwu, krater ispunjen blatom, nalazi se u Centralnoj Javi, jednoj od 34 provincije Indonezije. Na svaka dva do tri minuta, na njemu se dešava eksplozija zanimljivih blatnih brda praćena oblakom bele pare.

Na lokalnom jeziku „bledug“ znači eksplozija, a „kuvu“ rasipanje. „Rasute eksplozije“ decenijama predstavljaju turističku destinaciju. Turisti uživaju u prizoru gde ogoman blatnjavi plik raste sve do mementa kada eksplodira, što je uvek propraćeno skandiranjem i euforijom. Stanovništvo ovog regiona se uglavnom izdržava od turizma, jer pored smeštaja i usluga prodaju i lekovitu vulkansku so koju prikupljaju iz suvog vulkanskog sedimenta.

Posetioci mogu da posmatraju blatnjave gejzire sa udaljenosti od  10-20m. Erupcija vode i blata menja lokaciju, ali postoje dva mesta gde gejzir redovno eksplodira. Onaj na istoku meštani zovu Mbah Jokotua (deda), a zapadni Mbah Rodenok (baba).

Legenda kaže da eksplozija dolazi iz tunela koji povezuje lokaciju sa mističnim „Laut Selatanom“ ili Indijskim okeanom. Po narodnom verovanju, tunel predstavlja vezu za viteza Jokoa Linglunga i omogućava mu da se kreće podzemnim svetovima.

Nauka ima svoje objašnjenje, koje kaže da ovaj prirodni fenomen nastaje usled oslobađanja gasa, obično metana, iz unutrašnjosti Zemlje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kap vode koja padne na usijano gvožde, ispariće. Ista kap, ako padne na lotosov cvet, blistaće kao perla, a ako padne na školjku, postaće biser. Tako i čovek postaje ono s čim se udružuje.

Indijska mudrost

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |