Čizkejk (Cheesecake)

11 May 2014
Autor Mirjana
3713 pregleda
Čizkejk (Cheesecake)

Ova popularna poslastica ima bezbroj varijacija, od njujorškog čizkejka koji se peče, do italijanskog sa svežim maskapone sirom i belgijskog sa najkvalitenijom čokoladom istopljenom na pari.

Kako varira način pripreme, tako variraju i sastojci od kojih je napravljen. Osnovu uvek čini kvalitetan krem sir, a dodaci mogu biti vanila, amareto, čokolada, kokos, razne vrste svežeg voća, pa čak i povrće poput šargarepe ili bundeve.

Ovo je recept za domaći čizkejk sa voćnim miksom koji možete prilagoditi svom ukusu ili sezonskom voću.

Kora: Izmešati 300gr mlevenog "plazma" keksa sa 50gr maslaca i 3-4 kašike mleka. Rasporediti koru po dnu kalupa i ostavite kratko u frižideru dok pripremate beli fil.

Beli fil: Čvrsto umutiti šlag od 500ml slatke pavlake, dodati 2 vanil-šećera, 200 gr. šećera u prahu i pakovanje Ella sira (450gr), ili nekog drugog krem-sira koji volite. Iako pravi čizkejk podrazumeva maskapone sir, on je često nedostupan i prilično skup. Drugi kvalitetni krem sirevi nisu loša zamena. U ovu smesu lagano umešajte kesicu želatina koji ste prethodno otopili u vodi i zagrejali na tihoj vatri (ne sme da ključa). Stavite beli fil preko kore i ostaviti u frižideru oko 2h dok ne počne da se steže.

Preliv od voća: 500gr svežeg voća (jagoda, malina, kupina, borovnice...) ili istu količinu smrznutog voćnog miksa kratko prokuvati sa 5 kašika šećera i 100ml vode. U vruće dodati želatin otopljen na isti način kao za beli fil. Kada se ohladi, preliti preko belog fila.

Čizkejk ohladiti u frižideru nekoliko sati. Pred služenje nožem odvojiti ivice od kalupa i ukrasiti svežim voćem ili prelivom od čokolade.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru