Zbogom Pat Derbi, hvala za Lesi i Flipera

22 Feb 2013
Autor Tea
66 pregleda

Čuvena po tome što je dresirala životinje za holivudske filmove i sjajne televizijske serije „Lesi“, „Delfrin Fliper“ i „Daktari“, a potom, shavativši nepravdu koja se na njima vrši tokom snimanja, postala veliki borac za prava životinja – glumaca, Pat Derbi, preminula je u Sakramentu u 69. godini života.

Zbogom Pat Derbi, hvala za Lesi i Flipera

Filmsko oko kamere i srca obožavatelja filma su odavno osvojile mnoge životinje - glumci, a među njima se svakako nalaze holivudski junaci koje je za tu priliku dresirala Pat Derbi.

Škotski ovčar Lesi – glumica filma i tv serije iz 1943. godine “Lesi se vraća kući”, i delfin Fliper - glumac istoimenog filma i serije, zauvek će svedočiti o posebnoj povezanosti ovih životinja i dece, odnosu kakav samo oni umeju da stvore i ljubavi koju samo oni mogu da dosegnu.

Divlje životinje iz serije “Daktari” koje su štitili veterinar Tracij i njegova porodica, bile su omiljeni tv likovi sedamdesetih godina, a čupavi lav Klarenc i njegova verna prijateljica šimpanza Džudi su pokazatelji da se može razviti snažna ljubav između divljih životinja i ljudi.

Sve ove životinje su postale holivudske legende zahvaljujući Pat Derbi, dreserki koja je sa njima radila tokom snimanja, koristeći pozitivnu tehniku dresure koja se bazira na poverenju između dresera i životinja. Pat će ostati zapamćena i po dve pume, Čonsi i Kristoferu, koje je dreserila za reklamu automobila "merkjuri kuguar".

Međutim, tokom rada na filmovima i serijama, Pat Derbi je shvatila da holivudski studiji imaju surov odnos prema životinjama i iz tog razloga više u tome nije želela da učestvuje. Svetla reflektora je zamenila borbom za prava svih životinja koje se zanemaruju i zloupotrebljavaju na filmu, u cirkusu i zoo vrtovima. Zahvaljujući njoj, 1984. godine su postavljeni standardi o ponašanju prema zatvorenim životinjama.

Pat je 1984. godine osnovala organizaciju za zaštitu životinja – glumaca (PAWS), a nešto kasnije i utočište za divlje životinje ARK-2000 u Kaliforniji, u kome trenutno živi 11 slonova, nekoliko lavova, tigrova i medveda.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru