Nema više dobrih TV „Mućki“

24 Aug 2013
Autor Tea
185 pregleda

Ako se kao jedini pravi pokazatelj vrednosti TV programa uzme gledanost, onda su žučne svađe, pretnje, ogovaranja i golotinja po indikatoru gledanosti dostigle vrhunac kako kod nas tako i u svetu.

Javne ličnosti koje bi trebalo da plene šarmom i duhom, televizijsku gledanost podižu otkrivajući sve tajne botoksa, liposukcije, anoreksije ili gojaznosti uz obilje prostakluka i primitivizma.

Nema više dobrih TV „Mućki“

Kvalitet programa koji pravi prodor na tržište odavno za strandardizaciju ima moto „daj za nisku cenu veliku gledanost“. Tvrdnje komercijalnih televizija da one emituju ono što njihovi gledaoci žele da gledaju nisu potpuno tačne. Istina je da one ne zadovoljavaju potrebe gledalaca, već te potrebe proizvode u svrhu velikog profita kao zapravo jedine vrednosti.

O tome kuda ide savremena televizija govori i Nikolas Lindherst (Rodni Troter), jedan od glavnih junaka legendarne serije „Mućke“. On je za „Radio Times“ nedavno izjavio da serija koja ga je proslavila između 1981 - 1991. godine i koja je tada imala blizu 25 miliona gledalaca samo u Velikoj Britaniji, danas ne bi mogla da bude snimljena, zbog toga što je ni jedna televizija ne bi želela. Uporedivši emisiju „Britanija ima talenat” sa psihijatrijskom ustanovom Bedlam, on je između ostalog rekao:

Danas niko ne bi hteo Mućke, prosto ne bismo mogli da ih napravimo. Kuće žele brze rezultate, „rejting blokbastere”, baš kao što je šou Sajmona Kauela. Producenti odbijaju dobre scenarije jer nisu spremni da ih puste da se razviju. Emisija o talentima će odmah, već prvo veče imati sedam miliona gledalaca, pa TV sebi ne može da priušti da „odgaja” i pazi na nešto što će na početku imati samo milion.

Činjenica je da je ova serija imala relativno slab start, ali i da su „Mućke“ nakon izvesnog perioda emitovanja postale veoma popularne. Serija je osvojila brojne nagrade uključujući i priznanje Britanske akademije 2004. Rađena je po modelu komedije situacije (situation comedy) i govori o pokušaju dva šarmantna brata da se obogate ne prezajući od sitnih prevara. Po istraživanju BBC-a, ova serija je proglašena za najbolji britanski sitkom svih vremena.

Iako relativno mlad žanr, rijaliti šou program očigledno nosi u sebi jedan maligni oblik sistema vrednosti. Spisak emisija u kojima se kuva, traži mlada ili menjaju parovi, kao i programa u kojima učesnici koji se posmatraju 24 sata dnevno pristaju da zarad moguće slave ili novca razgolite svoju intimu je postao toliko veliki da smo prestali da brojimo.

Scena je oduvek podrazumevala žrtve, dželate, naručioce i publiku. Da li treba da dođemo do tog stepena „pohvale ludosti“ u kome ćemo proizvesti potrebu kod ljudi da varvarski gledaju i ubistvo? Jedan od najgledanijih talk show programa u Kini je bila emisija Interviews Before Execution u kojoj su osuđenici na smrt iznosili svoje javne ispovesti nekoliko sati pred izvršenje smrtne kazne. Zbog grubog narušavanja ljudskih prava emisija je ukinuta 2012. godine.

Da bi se postigao kvalitet, važno je upravljati svim aspektima proizvodnje TV programa i kontrolisati ih. Nadajmo se da će u uslovima pojačane konkurencije koja uključuje ne samo kontrolisanje postojećeg haosa u rejtingu, već i kontiunirano poboljšanje kvaliteta onog što se na tržištu nudi, neke nove „Mućke“ ponovo dobiti svoju šansu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru