Greška

Stranica nije pronadjena
Poslednji članci

Ko je Evan, osmogodišnji milioner?

Ne bi priča o Evanu bila ništa posebno, da je samo jedan od mnogih malih bogatih naslednika koji uživaju u porodičnoj imovini. Ali, Evan svaki cent zarađuje svojim radom, i nesumnjivo uživa u tome.

Moždani talasi P300 i novi detektor laži

Kriminolozi se slažu da je poligrafsko ispitivanje korisno, ali često nepouzdano. Savremena empirijska evidencija pokazuje da današnji „detektori laži“ nemaju naučnu vrednost i ne mogu biti smatrani za validan dokaz na sudu, već služe više kao putokaz i pomoć u istrazi.

Fića, zaštitni znak jednog vremena

U nekada najvećoj fabrici za proizvodnju automobila na Balkanu „Crvena Zastava“ u Kragujevcu, po licenci italijanskog „Fijata“ 18. oktobra 1955. je proizveden prvi „Fića“, koji je do te mere osvojio srca kupaca, da je postao simbol tadašnje Jugoslavije. 

Slepo crevo nije beskorisno

Dugo je vladala zabluda da je slepo crevo u ljudskom telu nepotreban organ kojeg je evolucija „zaboravila“ da izbaci. Vodeći se tim stavom, u prošlosti su mnogi hirurzi tokom operacija u abdomenu rutinski uklanjali zdravo slepo crevo, da ne bi kasnije „pravilo probleme“.

Smisao života na Zemlji u par minuta

Naučnici su saglasni da je život na Zemlji nastao pre oko 3.8 milijardi godina, ali su njihovi stavovi podeljeni kada je reč o načinu na koji se taj proces odvijao. Poslednjih decenija smo svedoci raznih naučnih teorija koje ukazuju da popularno objašnjenje, koje nastanak života vezuje za praistorijsku „supu“, udar munje i veliku sreću, predstavlja samo hipotezu bez čvrstih argumenata.  

Zašto ne smemo da pijemo previše vode

Ako bismo morali da navedemo jednu namirnicu sa kojom ne možemo preterati, većina bi rekla - voda. U stalnom smo strahu da je ne pijemo dovoljno, najčešće ni blizu čuvene preporuke „8 čaša na dan“.

Blatnjavi vulkani Bleduk Kuwu

Bleduk Kuwu, krater ispunjen blatom, nalazi se u Centralnoj Javi, jednoj od 34 provincije Indonezije. Na svaka dva do tri minuta, na njemu se dešava eksplozija zanimljivih blatnih brda praćena oblakom bele pare.

Bosiljak - biljka "Božijeg vrta"

Sumorne vremenske prilike praćene obilnim padavinama i vetrom, osim što pogoduju raznim virusima i prehladama utiču i na loše raspoloženje praćeno depresijom. U ovakvim prilikama može da pomogne bosiljak, koji se sa razlogom u nekim religijama smatra božanskim cvetom.

Putopis na leđima

Svetski putnici memoare svojih uspomena zapisuju na papirnim mapama, starim globusima ili putopisnim blogovima. Neki od njih, poput Bila Pasmana, odu i korak dalje!

Zamak Huska

Zamak Huska (Hrad Houska), gotski zamak kojeg je u periodu 1253-1278. godine gradio češki vladar Otokar II, nalazi se 47 km od Praga. Leži u istočnom delu šume Kokorin, nedaleko od mesta Blatze, u severnoj Bohemiji, na krečnjačkim planinama, daleko od svih važnijih trgovačkih puteva i okružen močvarnim zemljištem.

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |