Najneobičniji bunar - Chand Baori, Indija

Autor RiznicaKulturaIstorija

Chand Baori je klasično zdanje hindu arhitekture 8. i 9. veka i spada u klasu najvrednijih spomenika Indije, kao i čuveni Tadž Mahal. Nastao je pre 1.200 godina i nalazi se u selu Abhaneri u istočnom Radžastanu, u Indiji. Ova neobična geometrijska struktura je sazdana od 3.500 stepenika koje se spuštaju na dubinu od 35m (oko 13 spratova). 

Bunar je tako osmišljen da može da mu se priđe sa bilo koje strane i u bilo koje doba godine, bez obzira na nivo vode u njemu. Stepenice okružuju tri strane bunara, dok se sa četvrte strane nalazi kompleks paviljona, kraljevska rezidencija i pozornica, koji su raskošno ukrašeni skulpturama i ornamentima. 

"Velika usta" bunara su služila kao odličan kolektor za sakupljanje kišnice. Zidovi i stepenice su napravljene od tamnog, poroznog vulkanskog kamenja koje dozvoljava da voda curi u dno. U vreme monsunskih kiša bunar se napuni skoro do vrha. Pored svoje osnovne funkcije, Chand Baori je postao mesto okupljanja za lokalno stanovništvo. Za vreme velikih vrućina meštani silaze u bunar, jer uprkos otvorenoj arhitekturi on ima svoju mikroklimu, odnosno temperatura na dnu je oko 6 stepeni niža nego na nivou zemlje.

Nažalost, voda u bunaru više nije pitka i prekrivena je zelenim algama.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Duša ima boju čovjekovih misli.

Henry Miller

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |